Wojciech Drobiński

Urozmaicenie diety w ciąży

W trakcie przebiegu ciąży niezwykle istotne jest zapewnienie odpowiedniej różnorodności pokarmów.

Zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze jest w tym czasie dużo większe niż przed ciążą, podczas gdy zapotrzebowanie energetyczne zwiększa się w stosunkowo niewielkim stopniu. Dzięki właściwemu doborowi wartościowych produktów spożywczych w odpowiednich proporcjach łatwiej jest uniknąć niedoborów pokarmowych, które podczas ciąży zdarzają się często. Należy pamiętać, że nie ma produktu spożywczego, który by zawierał wszystkie niezbędne składniki pokarmowe w wystarczających ilościach. Dlatego mało urozmaicona dieta może powodować niedobory różnych składników odżywczych. Codziennie należy spożywać:

  • produkty zbożowe,
  • produkty mleczne,
  • produkty wysokobiałkowe (ryby, drób, chude mięso lub nasiona roślin strączkowych),
  • warzywa i owoce, a także niewielką ilość tłuszczów roślinnych.

autor: Dobry Dietetyk (MK)

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Mleko i produkty mleczne

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Odpowiednie spożycie mleka i produktów mlecznych w trakcie trwania ciąży jest niezwykle istotne, gdyż warunkuje dowóz potrzebnej ilości wapnia.

czytaj więcej

Zapotrzebowanie na tłuszcze w ciąży

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Odpowiedni rodzaj tłuszczu jest ważny dla prawidłowego rozwoju płodu, szczególnie jego struktur mózgowych. Nie bez znaczenia jest również odpowiednia ilość tłuszczu w diecie kobiet ciężarnych.

czytaj więcej
POKAŻ